Kondenzációs kémény

Speciális zárt égésterű készülékhez csatlakozó égéstermék elvezető hétköznapi megnevezése. 
A zárt égéstér lényege az, hogy az égéshez szükséges levegőt /oxigént/ közvetlenül a készülékbe vezessük, miközben a keletkező égésterméket a készülékben levő ventillátor a nyomásálló csövön keresztül eltávolíthassa. 
 
A kondenzációs kazánokhoz megfelelő kondenzációs kéményt kell kialakítani, figyelembe véve a nedves égésterméket és a kéményben is folytatódó kondenzvíz kiválást. 
A kondenzációs technika lényege, hogy az égéstermékben lévő vízgőz kiválik, lecsapódik, a készülékben hasznos hőként jelentkezik. Az égéstermék elvezetésre többféle megoldás is létezik.
A kéményt párazáró anyagból kell készíteni a fenti hiba elkerülése érdekében. A kéményt párazáró anyagból kell készíteni mivel a kondenzációs kazánoknál mindig nedves az égéstermék és a kéményben is folytatódik a kondenzvíz kiválása. A kondenzációs kazánoknál legtöbb esetben kettős csövű rendszereket alkalmazunk, a kazánt zárt rendszerben dolgoztatjuk a szabadból, tehát a helyiség levegőjét nem érinti. Ez a megoldás életvédelmi és energiatakarékossági szempontból is a leghatékonyabb és legjobban ajánlott. E követelményeknek az erre a célra minősített épített kémény és a gyártók által forgalmazott füstgáz elvezető rendszer mindenben megfelel. A középső csőben, amely anyaga lehet speciális minőségű műanyag is, a lényeg, hogy vezesse az égésterméket, a külső csődben vagy más alakú csatornában pedig ezzel szemben az égéshez szükséges levegőt. A meglévő szigeteletlen 130 x 130 mm méretű, falazott korábbi hagyományos kéménybe behelyezhető a 70...80 mm átmérőjű egyenes vagy flexibilis égéstermék-elvezető cső. A kémény így még mint egy utolsó hőcserélő működik, 1...2% további energia-megtakarítást eredményezve.
 
Kondenzációs gázkazánokhoz pps/alu, pps kémény javasolt.
 
A fokozottan tömör és jó minőségű nyílászárók és a kondenzációs kazánok elterjedése számos új technikai megoldás bevezetését tette szükségessé. 
 
 
Térkép
Elérhetőség
Mobil: +36 30 350 26 34
2133 Sződliget, Hunyadi u. 2.
E-mail:


Royal Kémény © 2016
Minden jog fenntartva!